Oleje 0 kalorii

Oleje 0 kalorii ? Czy to możliwe?
Wady i zalety olejów typu PAM

               Przechodząc na dietę odchudzającą zawsze mamy w głowie pewne ograniczenia. Często uważamy, że nasze dania będą mniejsze i jeszcze najlepiej bez zawartości tłuszczu. Pojawiają się problemy ze smażeniem (no, bo jak smażyć bez oleju) i zazwyczaj potrawy tracą swoją smakowitość. Dlatego na pomoc wkroczyły na rynek oleje 0 kalorii.

Ale co to tak naprawdę oznacza 0 kalorii? Oleje te posiadają minimalną ilość tłuszczu, ale mimo wszystko dzięki temu, że w jego skład wchodzi zwykły olej oraz naturalne dodatki, to dodając go do smażenia oraz do potraw sprawia, że nie nastąpi przypalenie, a dania będą posiadały jego posmak.

Tak naprawdę jedno psiknięcie PAM’em na patelnie wystarczy, a to zaledwie 1 gram (czyli ok. 9kcal), dlatego przy zdrowym podejściu do odchudzania, możemy te kalorie pominąć przy wliczaniu ich w bilans dzienny.

Jakie są zalety olejów 0 kalorii ?

– przede wszystkim posiadają tak znikomą liczbę kalorii, że możemy je używać spokojnie podczas diety odchudzającej,

– ich skład to zwykły olej oraz inne naturalne składniki, dlatego jest w 100% bezpieczny,

– na rynku istnieje wiele rodzajów olejów w spray’u z różnymi aromatami, np. maślany smak, awokado, olej truflowy, oliwa z oliwek, kokosowy i wiele innych,

– zazwyczaj jego wielkość to tylko 200-250ml ,ale w związku z tym, że na jedno smażenie wystarczy dosłownie jedno psiknięcie, to sprawia, że jest bardzo wydajny/

Minusy olejów 0 kalorii

– pamiętajmy, że zbyt mała ilość dostarczanych tłuszczów (zwłaszcza nasyconych) może doprowadzić do różnych poważnych zaburzeń, np. w przypadku kobiet, zaburzeń hormonalnych,

– cena olejów w spray’u nie należy do najniższych, ponieważ waha się od 15zł (200ml) do 40 (480ml)zł.

Podsumowując, oleje 0 kalorii są bardzo dobrym substytutem zwykłych olejów przy diecie odchudzającej. Nie zawierają szkodzących składników i są bezpieczne w użyciu. Jednak należy pamiętać, aby nie popadać w skrajności i również pozwalać sobie na dodawanie, czy smażenie potraw przy użyciu normalnych olejów, oliw, maseł ect.

Ostatnie wpisy
Archiwa
Kategorie